Professor Anders Gerdmar med viktigt budskap. Publicerat i “Världen idag” feb 2023

STLEDARE

Den troendes lojalitet är inte mot samfund utan mot Herden

BAKGRUND

Anders Gerdmar är pionjär och initiativtagare för Skandinavisk Teologisk högskola. EN verksamhet som inte styrs av politiker eller statligt riktade anslag för lansering av politisk korrekt teologi- Nej Anders Gerdmar är rektor för en högskola som sätter Bibeln som rättesnöre för det kristna livet.

I flera år har otaliga inlägg i denna blogg behandlat frågan om det är Guds ord som gäller eller har andra värderingar tagit över. Redan när bologgen initierades strax innan Equmeniakyrkan startades lyftes frågan om en kyrkas trohet till ordet.

Det blir allt mer tydligt hu en selektiv bibeltrohet eller selektiv bibelläsning sprider sig i kyrkor och församlingar. Men en annan trend som kan noteras är att de gamla sk samfundsgränserna suddas ut. Idag noteras gränsland mellan de som tror på Bibeln som Guds ord och de som har en mer funktionsanpassad religiös övertygelse där bibeln ses som en sedelärande bok skriven i dåtidens kontext..

Det går som ett svärd eller gränsland inne i kyrkorna där trohet till Guds ord såsom Guds ord skiljer ut medlemmar i olika skikt. Plötsligt blir samfundsgränsen, den administrativa organisationen, underordnad längtan till att vara trogen och vila i Guds ord som Guds ord.

Anders Gerdmars text i Världen idag

■ Vem äger egentligen den kristna människan? Enligt bibeln är vi ”köpta till ett högt pris” (1 Kor 6:20). Men vem betalade? Equmeniakyrkan, Livets Ord, Pingst, Evangeliska frikyrkan, Svenska kyrkan, Romersk-katolska kyrkan – eller?

Nej, alla förstår att det är en absurd tanke att en förening eller sammanslutning av föreningar eller kyrkan skulle äga fåren. En är det som har köpt oss fria, Jesus Kristus, all ära till honom!

Det betyder att ingen människa eller mänsklig organisation kan göra anspråk på dig – och om du sätter någon eller något emellan dig och Gud blir det avguderi. Men ibland tycks en församling eller ett samfund ta den platsen.

I värsta fall så leds samfundet/församlingen av en elit av män med en reformagenda, som i den nu aktuella HBTQ+frågan. Bibeltrogna ”medlemmar” i sådana sammanhang sitter och gråter och våndas när beslut efter beslut fattas rakt emot Guds Ord.

”Följ mig”, sa Jesus. Men ändå agerar vi historiskt sett som en fårskock som inte bryr sig om Herdens Heliga Ord. Det är ju obekvämt att säga sanningen, och ännu mer obekvämt att ta steget ut ur båten innan det är för sent.

Bilden av den kokta grodan är alltför sann. Så länge vattnet är ljummet går det ju an. Men locket ligger på och rätt som det är är grodan kokt. Liberal teologi har flyttat fram sina positioner lika oavbrutet som fåren följt med.

Så har det gått i frikyrkan, för att inte tala om min älskade gamla Svenska kyrkan. Nyligen meddelade tre herrar, som kallas biskopar, att de i praktiken vill tvinga prästkandidater att acceptera målbilden att alla präster ska viga samkönade par (Expressen 14/2).

Var går gränsen? När upphör kyrkan att vara ”Herrens”? Och viktigast: har vi som är köpta av Jesus rätt att följa en världslig kyrka?

Också i frikyrkan har gränsstenarna flyttats. En gräns överträddes när man började acceptera samboskap. Nu flyttas gränserna i snabb takt. Det är ingen djärv gissning att HTBQ+ inom en tioårsperiod kommer att vara accepterat i en stor del av frikyrkan.

Ytterst blir det då en fråga om gudsfruktan och lydnad. För vem äger de troende. Kan man vara kvar i en församling som inte lyder sin Herre?

Men man ska ju inte ”överge sin församlingsgemenskap”, säger 1917 års bibelöversättning. En bättre översättning är ”samlingar” eller ”sammankomster”. Just det: Hebréerbrevet uppmuntrar inte till att gå på regnbågsmässor eller obibliska bibelstudier eller att lyssna till och finansiera falska herdar.

I dag sitter tusentals fina troende människor kvar i församlingar där ledarskapet med berått mod inför obibliska ordningar. Budskapet till dessa är: där Herrens Ande är, där är frihet! Du är friköpt av Herren för hans syften, inte ett samfunds eller en död församlings. ”Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria” (Joh 8:32).

De brytningstider vi är inne i kan bli segertider! Tyvärr kommer många församlingar och rörelser och samfund att fortsätta sin väg bort från Ordet och Anden. Låt dem göra det, du kan inte stoppa trenden. Varningssignalen har gått ut.

Se till att du inte själv blir en del i avfallet på grund av köttslig lojalitet.

Herren fortsätter samtidigt att bereda sin brud genom att upprätta sin ekklēsia, församling. Han som har friköpt dig vill möta dig under salta men ljuvliga omvändelsetårar, med ett nytt friskt dopp (grek. baptizō) i den helige Ande och eld. Följ du mig och inte människor, säger han.

Anders Gerdmar - biografi

Anders Gerdmar, professor och rektor Skandinavisk Teologisk högskola

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.