En lekmannapredikants och “läsares”reflektion av dagens teologiska förvirring

Några tankar angående homosexdebatten och ledaregestalter inom kristenheten.

FRÅGA INTE EFTER DOM”

Jesu ord gäller även idag. ”Fråga inte efter dom”. Frågan är till vilka Jesu hårda och avvisande ord var riktade till?
Vad menar Han egentligen? Var inte Jesus en snäll person som brydde sig om alla lika mycket? Nej, det ser inte ut så.
Dom som Jesus här syftade på var inga vanliga medel- Abrahamsson i gårdagens Israel. Nej, det var ansedda och begåvade människor som gjorde allt för att vara efterfrågade och högaktade av folket. Dessutom var de av ett höglärt släkte med utmärkta referenser, meriter och kvalifikationer. Den ena av de två grupperna tillhörde det som vi idag skulle kalla de främsta pastorerna och prästerna eller ledarna bland det judiska folket, farise’erna,
Farise’er var inte alls ett skällsord som det idag kan uppfattas i kyrkorna. Förutom sin ”fina” och beundransvärda position var de högt aktade av folket just för att de inte föreföll skrymtaktiga utan var väldigt noga till och med i småsaker. Dessutom var de rätt folkliga och syntes ibland på torgen och på festerna och gömde sig inte bara i synagogorna. Givetvis skulle de alltid ha de bästa platserna, men ändå…
Den andra gruppen, de skriftlärda har väl närmast sin tillhörighet bland dagens teologer. Ledarepositioner bland lärdomsfästena. Troligen krävde dock gårdagens teologer en långt mer omfattande utbildning innan de kunde kalla sig skriftlärda.
Då kommer genast frågan; hur kunde Herren Jesus påstå något sådant? ”Fråga inte efter dom”. Varför skulle inte folket fråga efter dom? Svaret på påståendet är på gränsen till kränkande; ”De är blinda ledare”. En fasansfull beskrivning av ett så begåvad och ansedd folkgrupp. Blinda ledare… Han fortsätter sin utläggning; ”Om en blind leder en blind så ramlar båda i gropen”.
En liten parentes. Personligen har jag den uppfattningen av att Jesu andra återkomst kommer mycket att likna den tid och tidsanda som fanns då Jesus kom till jorden första gången. Det vill säga en mycket ytlig tid på det andliga området då till och med ledarskapet var förförd av ett behov av att synas, att vara accepterade och att inte hålla Herrens ord i ära utan ändra den efter egen uppfattning. Säkerligen med ett ärligt uppsåt att på detta sätt utbreda Guds rike och inte vara till anstöt.
Om vi nu går tillbaks till texten så talar Jesus om blindhet. Givetvis talar Jesus om andlig blindhet. Varför inte ta en titt till vad 1800-tals-prästen Peter Fjellstedt säger om saken i sin utmärkta bibelkommentar kring Matteus 15:14.
”Dessa ledare var själva utan sanningens kunskap, och det blinda folket lät sig ledas av dem; ty det ville inte söka upplysning i Guds ord. Ingen människa behöver fortsätta i sin blindhet även om lärarna är blinda, ty Guds ord som öppnar ögonen och sprider ljus i själen, står öppen för alla”.
Sedan citerar han vers 14: ”De är de blindas blinda ledare”, på en gång både ledare och förledare.
Vi ser alltså här av bibeltexten att de ledande var andligt blinda och därför skulle inte folket bry sig om deras påståenden och utläggningar. ”Fråga inte efter dom”. Säger Jesus. Hade jag själv översatt texten hade jag nog försökt med: ” Strunta i dom”.
Det finns en ledande församlingsföreståndare i Sverige och likaså en kändisteolog som båda har yttrat sig positivt för samkönande förbindelser. Något som bibeln hatar och uttryckt starka fördömanden mot. Alltifrån första Mosebok till bibelns sista bok. Att det tydligt framgår att det är
synd och skam återfinns bland annat i tredje Mosebokens 18 kapitel. Synden delas där upp i fyra nivåer, det ena värre än det andra.
Synd, skändlighet, styggelse ( samkönat ) och vederstyggelse ( samlag med djur ).
Att våga påstå att bibeln inte talar om homosexualitet är synd är en svår förhärdelse och får mig att tänka på ett annat Jesu – ord. Ett ord som sällan citeras: Matteus 5: 19:
”Därför, den som upplöser ett av dessa minsta bud och lär människorna så, han skall kallas minst i himmelriket; men den som håller och lär, han skall kallas stor i himmelriket”.
— Ord som stämmer till eftertanke..

Torbjörn S Larsson 21 november 2022

Arkitekt och lekmannapredikant

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.