Teologernas kamp – för eller mot Guds ord. Kanske handlar allt om tro under tomhetens välde.

Några kända pastorer har skapat rubriker och artiklar i kristen media avseende inställning till det som kallas homosexualitet. Även i EFK  finns liknande samtal eller snarare diskussion.

Från olika håll föreslås att man i församlingar skall hitta lösningar genom samtal bejakande kompromisser och den kända modeordet “inkludering”.

När föreståndaren i Filadelfia i Stockholm gav sig in i det kyrkliga samtalet om än med en annan profil ja då växte debatten.

Ett annat sätt att se på detta är att gå till Guds ord. Jag tänker i den enkelhet som man som “läsare”kan tillåta sig att läsa. Paulus Jesu Kristi apostel skrev om detta som teologerna nu debatterar intensivt. Jag kan anta att hans ord var en förklaring eller slutsats av en annan diskussion eller sociala funktion hos Romarna som han noterat och därför i ambition om att vägleda och varna skrev det han skrev i Romarbrevet i 24-ff.

Antingen tror vi att Guds ord är Guds ord eller så tror vi det är goda tankar, men inte Guds ord på riktigt.  Det gäller att välja sida.

Så här skriver då Paulus:

Paulus…möjlig predikant hos oss månne?

 

  • 21 Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan. 22 De påstod att de var visa, men de blev dårar. 23 De bytte ut den odödlige Gudens härlighet mot bilder av dödliga människor, av fåglar, fyrfotadjur och kräldjur. 24 Därför utlämnade Gud dem så att de följde sina egna begär och bedrev allt slags otukt och förnedrade sina kroppar. 25 De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att dyrka och tjäna det skapade i stället för Skaparen, han som är välsignad i evigheter, amen.
  • 26 Därför utlämnade Gud dem till skamliga lidelser. Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det onaturliga. 27 På samma sätt övergav männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin föom Gud, utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag, så att de gjorde sådant som är mot naturen. 29 De har blivit uppfyllda av allt slags hatar Gud och brukar våld. De skrävlar och skryter och tänker ut allt ont. De lyder inte sina föräldrar, 31 är oförståndiga och trolösa, kärlekslösa och hjärtlösa. 32 Sådant gör de, fastän de mycket väl känner till Guds rättvisa dom, att de som handlar så är värda döden. Ja, de samtycker också till att andra gör det.

 

I vers 26 i texten ovan har Paulus skrivit ett nyckelord. Det lilla syftande ordet “Därför…”

En beskrivning av vad som är en slags orsak-verkan-situation. Vem kan anse att Paulus budskap är särskilt otydligt? Kan det vara tydligare överhuvud taget hur Paulus såg på de tendenser som idag kallas HBTQi??

Men Paulus då? Var han inte bara en väl bild jude och romersk medborgare som påverkades av samtidens värderingar- Dessa är väl klart annorlunda än nutidens och då måste man väl förhålla sig?

Eller—-?

Men Paulus är inte vem som helst. Hans roll som apostel gör att han var speciell med en speciell uppgift. Han var inte utsedd av människor eller trossyskon. Nej för Paulus gällde att han som han skrev i Galaterbrevet 1:1 att han var utsänd av Jesus själv.

Det finns alltså goda skäl att beröras av Paulus ord och undervisning även om media och politik och liberalteologer  tycker att det han säger är förlegat…

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.