Equmeniakyrkans kyrkoledare uppmärksammar en händelse i Vallersvik 1848

 

Bakgrund

Lasse Svensson minns demokratin utifrån 1948 i Vallersvik

På årsdagen av bildande av Sveriges första frikyrkoförsamling 174 år tidigare uppmärksammar kyrkoledare Lasse Svensson detta på Facebook.

https://www.facebook.com/lasse.svensson.501/posts/10159369686286799

Det är ju allltid trevligt att minnas människors och organisationers så kallade rötter.

Det kyrkoledaren särskilt anger som skäl till hans uppmärksamhet var

  • att alla medlemmar i församlingen hade en röst
  • demokratin var självklar
  • att “vi” utifrån detta står i en stolt och viktig tradition

Borekullastugan. Här bildades Sveriges första baptistförsamling 1848

Kommentarer

Kyrkoledaren har absolut rätt i det han anför om de rötter han sett. Kanske kan man undra lite om varför han använder sig om det i sig korrekta uttrycket “frikyrkoförsamling” och inte det som i realiteten var rätt omvälvande nämligen att det var et “Baptistförsamling” som bildades. Då denna händelse i sig innebar start på avgörande processer i det politiska och religiösa landskapet så kanske inte enbart demokratin är det som är en “stolt och viktig tradition” att bära med sig.

De kallades “läsare”. Orsaken; de läste bibeln själva och tog del av Ordet och integrerade det i tron och inspirerades av det. När läsningen och Bibelns innehåll kolliderade med dåtidens vetenskapliga teologi och även med såväl kyrkan, politiken som lagstiftningen valde baptisterna det de kunde läsa sig till i Bibeln.

I enlighet med det som kallades “Konventikelplakatet” från 1726 hade inte en enskild rätt att bedriva Gudstjänster och kristen verksamhet utanför statens kyrkas hägn. Detta medförde straffansvar och kunde leda till landsförvisning ut ur riket!

F O Nilsson med fru. Landsförvisad för sin bibeltro.

F O Nilsson blev landsförvisad för sin tro och baptistiska hållning och övertygelse.

Händelsen i Vallersvik 1848 blev enomvälvning i Sverige. Läsarnas tro på Guds ord kom att skilja deras världsbild från den av Sveriges riksdag fastställda läran. Tron var en INDIVIDUELL handling skild från makt och politik. DOP som efterföljelse-handling blev inget som statens präster verkställde för nyfödda utan ett resultat av den enskilda människans ställningstagande och överlåtelse till Kristus.

Här uppstod et slags andligt paradigmskifte som blev en mycket stor grund för väckelseprocessen och tillväxten av nya församlingar och människor so tagit emot frälsningen i Jesu namn.

När kyrkoledaren Svensson firar 174 år är det värt att notera är hans anknytning till den stolta traditionen kunde omfattas av vilken folkrörelse som helst. Den omvälvande förändring av tro och utlevd tro medförde utsatthet socialt, fysiskt och psykologiskt. Flera av baptisterna blev objekt för sabotage och rena mordförsök.

Att vara politiskt korrekt då var inte en fråga man ställde. Att få svar i Guds ord var det som gällde. Inte ens att rösta om Guds ord skall gälla i vår församling partiellt eller inte.(Saron Göteborg) Nej Guds ord var Guds ord. Och är det. Ännu.

Den stolta roten bär vi också med oss i en “stolt och viktig tradition”

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.