RYSSLAND AGERAR AVSEENDE RELIGIONSFRIHET I UKRAINA

DE RYSK STÖDDA UTBRYTAR REPUBLIKERNA I UKRAINA FÖRBJUDER JOHANNES EVANGELIUM – OCH BAPTISTERNA

(Text från den norske baptistpastorn Björn Olov Hansen)
Det gjorde väldigt intryck på mig att läsa ett reportage i Klasskampen, dagarna innan Ryssland invaderade Ukraina. Journalisten som skrev kunde berätta en historia om präster från Moskvapatriarkatet som vägrade begrava döda människor som tillhör den ukrainska ortodoxa kyrkan.
Det är nästan otroligt. De bekänner sig till samma herre och delar samma ortodoxa tro, men både liv och död skiljer dem åt. Detta är naturligtvis inte unikt i kyrkohistoria, men illustrerar ändå den djupa religiösa konflikten mellan den Moskva-ortodoxa tron å ena sidan och den ukrainska-ortododoxa kyrkan
Och detta får de allvarligaste konsekvenserna för utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansks trolöshet.
Detta är en sida av Johannesevangeliet på ryska. Ursprungligen publicerad 1821, och förbjuden utdelad Luhansk. Berättelsen är följande:
Johannesevangeliet är tryckt av ett tryckeri som ägs av baptisterna. Det är exakt samma Johannes evangelium som den ortodoxa kyrkan använder, men eftersom det är tryckt av baptister är det förbjudet!
Evangelierna beslagtogs under en omfattande polisrazzia mot baptister i Luhansk nyligen och finns nu på listan över förbjuden litteratur i dessa områden som drivs av ryska separatister.
Baptister och andra fria församlingar i Ukraina är djupt oroade över vad som skulle hända om Vladimir Putin lyckas invadera Ukraina.
Utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk har förbjudit alla kyrkor som inte stöder Moskvapatriarkatet. Det är sedan länge känt att patriarken Kirill har problem med Putin. Det kan ha sammanhanget att Putin gett stora fördelar för de som är lojala mot Moskva – i detta fall Moskvapatriarkatet.
Den ryska annekteringen av Krimhalvön och stödet för utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk ledde till en allvarlig splittring i den ortodoxa kyrkan i Ukraina. Delar av denna kyrka skulle flytta bort från den Putinvänliga patriarken av Moskva. Det var en fullständig kris när patriarken Bartholomeus av Konstantinopel godkände den ortodoxa kyrkan i Ukraina som en självständig kyrka. Detta ägde rum i oktober 2018. I Luhansk finns inga ortodoxa kyrkor som inte stöder det ortodoxa Moskvapatriarkatet fått godkännande, efter att Luhansk fått en ny religiös lag.
Inte heller baptister och pingstvänner och andra fria församlingar. Detta säger något om vad som kan förvänta sig frikyrkor i ett eventuellt ryskockuperat Ukraina
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.