Mer fakta kring Equmeniakyrkans/SKR belöning till extremismorganisation som samverkar med jihadister i England

Nät- tidningen Ledarsidorna drivs av en seriös journalist, Johan Westerholm. Han mfl arbetar ofta som en sk grävande journalist som vågar och förmår fördjupa det journalistiska arbetet utanför den mediala “komfortzonen”. Hans granskning av islamistiska våldsrörelser i Sverige har väckt uppmärksamhet.

Vid en arrangemang i januari 2020 i Malmö inbjöd Svenska kyrkan till en konferens med titel: “En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred” ,

( https://www.svenskakyrkan.se/migration/envarldavgrannar )

Den 4 mars i år skrev ärkebiskopen icke utan glädje om konferensen i Malmö. I underlaget till projektet finns redogörelser för besök och faktainsamling som kyrkans programansvarige gjort. Bland de många besöken fanns också: “Al-Manaar The Muslim Cultural Heritage Centre

Malmö konferensen välkomnande och besöktes av personer med kopplingar till Svenska kyrkan och extrema samt radikaliserande miljöer. Detta uppmärksammades av Ledarsidorna som skrev:”… I detta kluster av organisationer som möjliggörs genom personliga relationer och aktivt urval dyker en av Storbritanniens mest radikala moskéer upp. En moské som öppet samarbetar med den radikala miljörörelsen Extinction Rebellion.

Om Extinction Rebellion och Equmeniakyrkan finns tre blogginlägg ovan i Klassisk baptism. 2020 fick denna rörelse kyrkans och SKR;s pris för verksamhet i pastor Martin Luther Kings anda.

Ledarsidorna skriver följande

“Banden mellan den extrema islamistiska miljön och extrema miljöaktiviströrelser som XR är inte onaturliga för den Svenska kyrkan eller till exempel Equmeniakyrkan. Företrädare för bägge kyrkorna menar att Greta Thunberg, som deltagit i XR manifestationer är en profet i vår tid.” (Kopia från Ledarsidorna)

Det som är intressant i en svensk kontext är hur pass tydligt en så pass radikal och radikaliserande organisation som Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre knyter samman den Svenska kyrkan med andra internationellt kända extrema rörelser som Extinctioin Rebellion. Att de rör sig i samma europeiska radikala och extrema kluster.

I detta fall ett kluster som tillsammans med Svenska kyrkan knyter samman den antidemokratiska miljörörelsen XR med den extrema och våldstillåtande islamismen i form av brittiska al Manaar”

Al Maanar är kanske ganska okänd i Sverige men ingalunda i England. Så här beskrivs den:

Al Manaar känd för sin insats vid branden i Grenfell Tower. Branden var en brand som bröt 2017 i 24-våningshuset Grenfell Tower i North Kensington, London. 72 människor miste livet i branden.

Men det finns även en annan sida av verksamheten. En utredning av Henry Jackson Society (HJS), den brittiska tankesmedjan mot extremism, har kopplat samman Al Manaar Muslim Cultural Heritage Centre till 19 jihadister inklusive den Islamiska statens bödel Mohammed Emwazi. 

Emwazi blev internationellt även känd som ”Jihadi John”. Jihadi John ingick som en av fyra brittiska IS-bödlar som av sina offer kallades för ”The Beatles”. Emwazi skall av Al Manaar ha fått tillstånd att predika sina extrema åsikter utanför moskén innan han anslöt sig till Islamiska staten.

En annan profilerad IS-bödel som hade sina rötter i moskén var “The Hip hop Jihadist” Abdel-Majed Abdel Bary. I en av hans sista dokumenterade uppdateringar på Twitter passerar Abdel Bary med ett avhugget huvud med texten”“Chillin’ with my other homie, or what’s left of him”.  Abdel-Majed Abdel Bary tillskrev sig själv mordet på den brittiske journalisten James Foley.”

Den organisation som av Equmeniakyrkan och Karin Wiborn fått pris för sina ickevåldsmetoder samverkar alltså öppet med organisationer i jihadistiska närverk i en formaliserad metodik liknande de sovjeter sm etablerades 1905 i Ryssland. (Citizens Assembly, se affisch nedan och innehåll i tre föregående bloggar i Klassisk baptism)  Grupper specifikt och odemokratiskt sammansatta som enligt XR skall styra och överta handlingsförlamade parlamentariska demokraters bristfälliga beslutsförmåga kring klimatet, Denna utomparlamantariska metodik har Karin Wiborn och Equmeniakyrkans priskommitte hyllat som nödvändiga för att bra hantera klimatfrågan.

Har verkligen då den prisbelönta organisationen XR ett samarbete med jihadister och extrema muslimska grupper? Här nedan finns bevis för XR samarbete med Al Manaar:

 

Karin Wiborn, Equmeniakyrkan och Sverige Kristna råd. Prisutdelare av King priset som gillar organisationen XR som samverkar med Al Almanar med band till Jihadister och IS bödlar.

Karin Wiborn, Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd, uppskattar och prisbelönar XR som ses som ett föredöme för klimat arbete. XR samverkar dock med engelsk Jihadism. Spelar det ingen roll?

Terroristen och IS krigaren Emwazi från en organisation som samverkar med XR för “fred” och “miljö”

 

Terroristen Emwazi har band med och samarbetar med  Al Manaar. De samverkar med XR som svenska kyrkor prisbelönade. Emwazi godkändes att  predika vid mosken och framföra sina extrema åsikter innan han for för krig och dödande i IS namn.

Bildresultat för Al Manaar

Varför sammankopplar Equmeniakyrkan och Karin Wiborn pastor King med extremistorganisationer som XR?

Om att fiska i grumliga vatten

Det är fullständigt obegripligt att Equmeniakyrkan, SKR, Karin Wiborn mfl kan ge ett pris i Martin Luther Kings ära till en organisation som XR. En enkel bakgrundskoll visar på att organisationen grundades av en man, Roger Hallam, som ansåg förintelsen av judar som en “skitsak” eller bagatell. En person vars grundvärderingar inte är att beundra.

Även om han personligen efter stort rabalder sa sig inte mena vad han sagt så finns det en grundsyn i de värderingar som ligger bakom hela XR.

 

Roger Hallam grundare av prisbelönta XR. En man med människosyn som fick honom att tycka att Förintelsen var en “skitsak”

Nu har Svenska kyrkan bjudit in XR för religionsdialog och gränsöverskridande dialog om klimat mm. Ledarsidornas konstaterande att det finns svenska kyrkor såsom Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan som genom personliga relationer går in i nätverk i organisationer som är att beteckna som rätt extrema.

Det hade inte varit svårt för Equmeniakyrkan och Karin Wiborn att enkelt kolla upp om det är rätt organisation som får ett viktigt och strategiskt pris. Om det är en organisation som faktiskt verkar i Kings anda, Priset rättfärdigar, legitimerar och bejakar XR med deras kopplingar och samverkan med organisationer som företräder allt annat än Guds rike.

Nu ser det uppenbart ut som att man hamnat i ett annat dike där också antisemitismen gror. I ett dike med grumligt vatten. Jihadism i det ena och förintelse föringare i det andra och mitt emellan nedvärdering av demokrati och parlamentarism. Illa.

Kyrkoledarna bär ett ansvar när kyrkans namn och verksamhet och profil utvecklas som det gör. Lasse Svensson är orolig för minskat medlemsantal. Det är bra och utomordentligt viktigt. Men det finns fler områden där kyrkans styrning verkar vara rätt knepig i förhållande till de många församlingar som verkar i en helt annan anda och för en helt annan uppdragsgivare. Det har han och hans närmaste ansvar för. Intern reformation kan vara lägligt.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Mer fakta kring Equmeniakyrkans/SKR belöning till extremismorganisation som samverkar med jihadister i England

 1. Karin skriver:

  Intern reformation lär det ju inte bli, nu när Karin Wiborn ska bli biträdande kyrkoledare.

 2. Inge skriver:

  Jo jag håller med “Det är fullständigt obegripligt att Equmeniakyrkan, SKR, Karin Wiborn mfl kan ge ett pris i Martin Luther Kings ära till en organisation som XR.”

  Att denne ledare för SKR i länken nedan med varm hand även hälsar samfundet FornSed välkomna in i den andligt Interreligiösa gemenskapen är även det för mig obegripligt?

  Samfundet sysslar med hednisk asatro.

  https://www.samfundetfornsed.se/2019/02/09/medlem-i-sveriges-interreligi%C3%B6sa-r%C3%A5d-41703691

 3. admin skriver:

  Mycket intressant uppgift Du för fram Inge. Tack för den. Tyvärr otrolig sorglig och bekymmersam. SKR och Wiborn har ju genom åren uppvisat höga ambitioner att kommamed i knepiga sammanhang. I denna blogg redovisades för länge sedan tex mötet och samtalen med massmördarn i Syrien Assad. Sen en upplevelse a fin bönegemenskap med Stormuftin i Jerusalem. Exemplen är många. SKR är med i ett otal sammanhang liksom Equmeniakyrkan där så kallade vanliga medlemmar inte har en aning om vad som sker. Svenska missionsrådets positiva inställning till aborter var en sådan. Organisationen Concorde är en annan. Det är helt enkelt otaliga. Det kan finnas poänger att samtala med andra icke kristna religioner eller sammanslutningar. Paulus gick ju rakt in i den smeten och förkunnade Kristus. Det finns ju många tecken från det religiösa etablissemanget att man onödigt starkt håller tillbaka den kristna trons grund och inte gör som Paulus utan i ambitionen att inte “störa” tonar ned uppdraget att faktiskt vilja att såväl muslimer som asadyrkare behöver omvända sig till Kristus och ta emot frälsningens gåva och bli döpta i namnet Jesus. Den värdegrund som kallas “intersektionalitet”som tex redovisas tydligt i det kristna Missionsrådets dokument är troligen ett styrinstrument som ligger bakom. Tack Inge för Din länk och uppmärksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.