Equmeniakyrkans märkliga stöd för en antidemokratisk rörelse. Del 1 av 3.

Bakgrund

Frågorna om klimatet och skapelsen berör oss alla. Vad händer med naturen när den är satt i obalans? Eller är den obalans vi alla kan se, ett utslag av naturliga variationer? Få tror det. Människors utnyttjande av skapelsen och vägran av att ta konsekvenser av detta kanske är en av de orsaker som ligger bakom det som kallas klimathotet. Klassisk baptism är inget forum för redovisning av den debatten, men det som nu skett när Equmeniakyrkan använt Martin Luther Kings goda namn och rykte genom att ge kyrkans stipendium till en mycket specifik organisation är tecken på något annat i tiden. Man belönar en organisation som vill gå förbi och organisera beslutssystemen utanför den parlametariska ordningen  Här följer två inlägg utifrån kyrkans stipendium och argumentation.

Del 1 nedan författat av pastor Claes Göran Bergstrand. Del 2 kommer om några dagar som en uppföljning,

Claes-Göran Bergstrands tankar

Claes- Göran Bergstrand, pastor

Martin Luther King, baptistpastor

Frågorna om klimatets påverkan på jorden och människan är inte nya. Men det nya i dagens debatt är att klimatkrisen är akut och måste stävjas nu. Det är domedagsstämmning! Den 1 november 2019 utlyste aktivistnätverket Extinction Rebellion (XR) ett globalt upprop till världens regeringar, som allmänheten uppmanas skriva under. Man har tre krav: TALA KLARSPRÅK – Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om. AGERA NU – Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025. STÄRK DEMOKRATIN – Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.” (Extinction Rebellion, Wikipedia.)

Samtidigt som XR säger sig vilja fördjupa demokratin genom att påverka politiken agerar man med odemokratiska metoder. Därför är det högst förvånande att Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd har tilldelat 2020 års Martin Luther King-pris till den svenska grenen av XR. Priskommitténs ordförande, Karin Wiborn, säger till Världen idag den 11/12, – Det utomparlamentariska arbetet är ett av skälen till att vi har tittat på Extinction Rebellion, eftersom det finns en stor parallell till medborgarrättsrörelsen. Vi ser hur klimatet inte räddas av våra politiker. Det behövs en stor omvändelse för att vi ska kunna rädda jorden.

Att ”det finns en stor parallell” mellan medborgarrättsrörelsen och aktivistnätverket XR är en överdrift. Och vari består ”en stor omvändelse” konkret, som Wiborn uppmanar till? Är det kristna uppdraget främst att rädda jorden? Är det inte i första hand evangeliets hoppfulla budskap vi bör förmedla till miljöaktivisterna? I tidningen Ljus i Öster 12/2019 skriver Magnus Lindeman: ”… Utan att förringa den kris som berör vår planet i form av stora förändringar i klimatet, är den faktiskt ingenting mot krisen att människor aldrig får möjlighet att höra evangeliet. …”

Människors oro för klimaten är ett uttryck för att man förlorat evighetsperspektivet. Kristnas uppdrag är att i alla lägen påverka våra medmänniskor med Guds kärleksbudskap om frälsning här och nu och hopp om en härlig framtid. (Joh. 3:16).

Claes-Göran Bergstrand. Hässelby.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.