Equmeniapastor som bejakar polygami? Jajamen. Ny tid och “nya” värderingar. Baals återkomst bakom den pastorala rundkragen

I denna blogg har vi tidigare skrivit om Equmeniapastorn Esther Kazen. Hon har jobbat som församlingsföreståndare i en Göteborgsförsamling. Numera har hon andra uppdrag och har fått utökat förtroende som ordinerad pastor och generalsekreterare i Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd.

Så här presenteras Kazen av Equmeniakyrkan;

Esther Kazen

Esther Kazen är generalsekretare på Sveriges Ekumeniska kvinnoråd och har ett haft ett engagemang i uppropet #sanningenskagöraerfria som var en del av Metoo-rörelsen. Esther är även ordinerad pastor inom Equmeniakyrkan.”

I Kazens instagram för hon samtal ger råd och undervisning till sina följare. Hon biträder att hon är ordinerad pastor och uppträder ofta i sin ämbetsdräkt såsom i flödet nedan.

Hennes roll inom svensk kristenhet är nu mer central. Hon är generalsekreterare i Sveriges Ekumeniska kvinnoråd. Hon är det i sin roll som kyrkoföreträdare. Kazens synpunkter om tex homosexualitet är väl känd och hon har en helt annan uppfattning om det än vad som finns i klassisk kristen tro eller utifrån den undervisning som ges i Bibeln.

Polysexualitet dvs sexuella relationer med flera samtidigt är något som hon behandlar utifrån frågan om det är ok för kristna. Så i sin pastorala roll som av Equmeniakyrkan ordinerad pastor och själavårdare inför hon ett helt nytt läroparadigm. Hennes teologi eller kristendomsinfluerad etik är nog extremt ovanlig. Man kan fundera på varför hon inte för fram sina åsikter på Hönökonferensen där många väckelsekristna fd missionsförbundare nog skulle fundera på i vilken kyrka de hamnat.

Läsare av denna blogg kan nedan läsa några korta inlägg  pastorala dialog , undervisning och svar. Bibeltolkning och teologisk tolkning kan varje läsare nog ana.  I en kyrka där styrningen avses ske med gemensam kyrkoledning och regionala kyrkoledare med andligt ansvar och ledarskap, kan man ju fundera på om de kyrkliga orden har något värde eller om detta är Equmeniakyrkans totalt förändrade sk. liberalteologiska bibelsyn.

Nedanstående klipp är utan våra kommentarer direkt från hennes egna instagramtext:

feministpastorns profilbild

feministpastorn

Det finns kyrkor som rekommenderar celibat för personer med viss sexuell läggning. Och visst får en leva i celibat om en vill. Men för den som vill dela livet med någon, ha sex med någon, kyssa någon eller storhandla på Willys med någon – så rekommenderar jag istället samliv. Med valfri person. Oavsett pronomen. Så länge personen/personerna ifråga själva vill dela livet, ha sex med, kyssa, eller storhandla på Willys med dig.
Det jag vill säga är alltså att JA jag är övertygad om att det är fullt kompatibelt att vara kristen och samtidigt dela livet med någon en älskar. Med sex och barn och allt. Om en vill. (Och i övrigt även fullt kompatibelt att vara kristen och sambo, gift, skild, leva i kollektiv, singel, monogam, polyamorös, asexuell, förälder, att aldrig vilja ha barn… Det går alldeles utmärkt att vara kristen och leva i något annat än hetero-tvåsamhet-med-barn-livet. Men självklart är även det kompatibelt.)
Vill du läsa mer om VARFÖR jag är övertygad att detta är okej? Läs mina tidigare inlägg “Bibeln & Kärlek” och “Bibeln & Sex” och “Att läsa Bibeln”

mr.purplepills

Vad är din åsikt till att ha engångsligg, sex utan kärlek eller sex utanför en relation? Även om många progressiva kristna tycker det är okej att ha sex utanför äktenskap så finns det fortfarande väldigt många som fördömer eller moraliserar de som väljer att ha sex utanför förhållande eller/och sex utan kärlek. Därför jag frågar.

Hur tänker du kring polygami? Står inte de ganska tydligt i bibeln att man ska vara två? Dessutom brukar polygami oftast få negativa konsikvenser för främst kvinnor
Det här inlägget postades i Äktenskapet, Debatt, Ekumenik, Evangelisation, Kristusliv. Bokmärk permalänken.

2 svar på Equmeniapastor som bejakar polygami? Jajamen. Ny tid och “nya” värderingar. Baals återkomst bakom den pastorala rundkragen

 1. Annchristine Frankmark skriver:

  Enligt dina åsikter skall Gud och hans ande som förklaras i bibeln ändra sig efter till det som passar människan. I bibeln står det tvärtom. Människan skall anpassa sig efter Gud. Vågar du inte stå för Guds ord utan skall vara modern. Ett förslag byt yrke.

 2. admin skriver:

  Hej Annchristine! Tack för Din kommentar. Den öppnar för en förklaring vilket jag är glad för. Pastor Kazens budskap, dialog och undervisning är enlgt min mening på tvärs mot Bibeln i de stycken jag redovisat. På tvärs mot kyrkan. Som Du ser i rubrik texten ges en antydan att de kanske är makten från guden Baal som smygt sig in i denne pastors tankevärld och undervisning.
  Vi lever i världen och måste hantera världen som kristna utifrån Guds ord och kallelse. Jag vill stå för Guds ord och möta världen med det. Inslagen i just detta inlägg visar i sin nakenhet hur eländigt det kan bli om man hanterar tron så att vardagstänkande utifrån popularitet och majoritetstänkande styr kristen tro. Då hamnar man fel.
  För mig var Kazens texter såväl de som jag klippt fram så tokiga att jag inte kommenterade dem. Ledsen om du uppfattade det som att jag stödde dem.
  Yrkesbyte nja… den tiden är förbi../LG

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.