Religiösa kategorier. Apropå synsättet: “En gud men olika vägar dit.” Del 2

Bakgrund

Finns det fler Gudar än en? Är massmördarna i Sri Lanka troende och bedjande till samma Gud som Jesus bad till, kallade Fadern och som han lärde oss att bedja till.

En nutida syn på detta i förhållande till islams Gud som i Sverige benämnes Allah redovisas i nedanstående av kyrkoledare:

https://www.dagen.se/hans-ulfvebrand-jesus-ar-inte-enda-vagen-till-gud-1.385532?paywall=true (Ulfvebrand Sv Kyrkan)

https://www.dagen.se/debatt/ake-bonnier-gud-ar-bortom-alla-varldens-religioner-1.702238 (Åke Bonnier Biskop i Skara stift)

https://www.sandaren.se/debatt/sofia-camnerin-samma-gud-men-olika-uppfattning Sofia Camnerin kyrkoledare (Equmeniakyrkan)

Olof Edsinger  har sett utvecklingen och ger nedan  sin syn på olikheterna  enligt följande länk: https://www.varldenidag.se/ledare/samma-gud-i-kristendom-och-islam/reprab!0PPAVRyNQ6LCorreEkRTg/

Abrahamitisk religion och monoteism som förklaringsmodell för samband mellan kristendom, judendom och islam.

Samtidigt och som en del av förklaringsmodellen avseende samma gudssyn används begreppen monoteistisk religion och Abrahamitisk religion. De grundläggande delarna i historien bakom kristen och judisk tro är synen på Israels Gud eller Abrahams, Isaks och Jakobs gud. Ett begrepp som till sin karaktär är biblisk.

När Islams företrädare anför att deras tro har samma grund och man kommunicerar med samma Gud uppstår ett spänningsfält värt att analysera. Det finns väldigt brett underlag från kristna teologer och predikanter som klargör att det rör sig om helt olika begrepp. Men det finns också väl bildade teologer som hävdar motsatsen, Kanske återfinns de i gruppen som kan kallas liberalteologer. I ett inlägg i denna blogg i april redovisas i kort Youtubeklipp ett uttryck på att det rör sig om olika gudsbegrepp, trots uppgiven koppling till monoteism och Abrahamitisk tro.

Monoteistiska religioner.

Om islam, judendom och kristendom utifrån engudsbegreppet relaterar till samma Gud är det viktigt att försöka begripa ordet monoteism. Först är det ju självklart att GT och NT Gud är densamme. Jesus var jude och hans gudsbegrepp är ju Fadern. Där finns ju så mycket gemensamt. Men är det då så att islam med sin monoteism är i specifik ställning i förhållande till judendom/kristendom. Efter en stunds letande blev jag faktiskt förvånad över at det finns så många religiösa sammanhang och inriktningar som bekänner sig till den enda guden eller lite mer korrekt till en gud:

Folklig hinduism kan ha polyteistiska drag, men de fyra stora populära formerna av elithinduism kan ses monoteistiska, d.v.s. tillämpar bhakti. Dessa är:

Abrahamitiska religoner

Det andra tecknet på att islam har samma Gud som judendom/kristendom som oftast framhålles är att islam relaterar till Abraham Isak och Jakobs gud som sin. Här finns då likheter med det som kan kopplas till begreppet Israels Gud. Men också under begreppet Abrahamitisk religion som beteckning finns en rad olika inriktningar eller religioner. De jag hittade som kopplar sig själva till Abrahamitisk grund är:

  • Judendom
  • Kristendom
  • Islam
  • Samarisk religion
  • Mandeism
  • Manikeism
  • Drusisk religion
  • Varsanism
  • Bahai
  • Rastafari

Fortsättning i blogginlägg 3

 

Det här inlägget postades i Bibeltolkning, Debatt, Ekumenik, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.