Nummer ett av tio Guds bud: “Du skall inga andra Gudar ha vid sidan av mig.” Del 1 av 2

Barnen är i söndagsskolan. Föräldrar och anhöriga är där. Kyrkan fullsatt med människor som gläds åt och lovsjunger Jesu uppståndelse. Påskdagen är inne. Vi kristna gläds. Segern över ondskan. Vägen till Fadern Gud själv öppnades genom Guds son som utgav sitt liv för vår skull.

En bit därifrån i samma stad trängs människor runt matbordet. God mat och gemenskap.

Plötsligt bryts tiden av och en dån av död drabbar allt. De små söndagsskolebarnen som sjunger om Jesus sjöng inte längre.

Några personer, starkt troende på Koranen,  dödade cirka 300 personer varav många barn och sprängde samtidigt sig själva till döds i Guds namn. I en stark  tro och fullständig övertygelse om att detta var medlet för en snabb färd till paradiset. Och vägen dit påskyndades av dödande och lemlästande av människor som inte tror på boken Koranen.

I Guds namn?

Innan Akilov dödade människor på Stockholms gatan bad han till Gud. Till den Gud han tror på och för den tro och den gud som han dyrkar.

Samtidigt är det svårt att undvika att notera att biskopar och kyrkoledare (se blogginlägg ovan) anser att den Gud som dessa mördare tjänar är samma Gud Fader vi ber till i Fader vår och den som Jesus kallade Fadern? Hur får man ihop det? Detta sägs samtidigt som kyrkoledarna och teologerna självklart tar avstånd från det vidriga som terroranhängare och dyrkare av den islamska staten gör sig skyldig till.

Av “”frukten känner man trädet” är ett uttryck från bibeln. IS frukt är döden för många. Den islamska statens karaktär är rasism, terror, död, utnyttjande av kvinnor som handelsvara, objekt för våldtäkt, förnedring och förstörelse och utnyttjande av människor och destruktion av byggnader, städer och natur mm. Varifrån kommer deras ondska? Eller varför i Guds namn mördar man  söndagsskolans elever och sig själva och hundratals andra.

“Vi ber till samma gud men på lite olika sätt” säger de lärda teologerna. De med teologiska akademiska högskoleexamen. De ansvariga andliga ledarna.

Trots att man bara är en enkel sk “läsare” vill jag mena att de har fel och har kommit fel och det rejält. Den enda förklaringen till deras utsagor måste höra samman med definitionen av ordet “Gud”. Om man anser ordet betyder en högre makt som man vill kommunicera med blir saken begriplig. Men att den “makten” är såväl Jesu far som den Gud som den islamska staten ser som sin, då har teologerna kört i diket.

Begreppet är kända: Monoteistisk religion och Abrahamitisk religion.

Först vill jag ge en grundläggande fakta: Av världens alla miljoner personer som kallar sig muslimer är det en ytterst liten del som är sk jihadister eller anhängare av “Radikaliserad islam”. Kanske är världens muslimer  mer fredliga och mer solidariska med utsatta än många kristna? Kanske är de mer rättrogna i bön och åkallan än de flesta kristna. Det kan faktiskt vara så. Detta är grunden och för mig ett självklart konstaterande. De radikaliserade kan kanske anses vara försumbara i antal men med deras livsgärningar kan man inte bara strunta i dem och den teologiska gudsbild de har. Men är det så att den Gudsbilden dessutom delas med  många, biskopar, präster inklusive ärkebiskop och kyrkoledare?

De akademiska förklaringarna som först anges är grundat på epiteten; monoteistisk och Abrahamitisk religion. Tankar om dessa begrepp återkommer i kommande inlägg.

Hur kan de bli så?

Redan i Mose bud klargjorde Fadern att det finns flera gudamakter som man kan benämna Gudar. “Inga andra Gudar” än mig var Faderns budskap till sitt folk. Dvs Fadern öppnade för den kunskapen att det fanns flera. Moses bud hade ordet Gudar i obestämd form pluralis. “Flera….”

I den del av bibeln vi kallar GT finns ju exempel på just detta. Kampen mellan Israels Gud och andra makter. I den bibliska kontexten är det tydligt att Israels Gud anför att han är den som skapat och skapare och är den rätte Guden den som Israels folk skall förhålla sig till. Andra skall man hålla sig borta från. Andra Gudar betyder ju att den som skrev så hade en kunskap och en förståelse för att det fanns flera “gudar”.

Namnen på de andra Gudarna finns i Bibeln. Men dog de bort när GT ersattes av nya? När Jesus vann över döden försvann då dessa? Nej jag ser inget stöd för det.

Andra gudar, eller “avgudar”, några exempel

Bild av Baal

Det finns en kamp i skapelsen mellan ont och gott. Mellan Herren och Hans fiender. Baal var en gud som finns omnämnd i Bibeln på flera ställen och som dyrkades av många. Vem kan undgå kampen mellan Baalsprofeterna och Herren då Elia visade på att Israels Gud var den starkaste och faktiskt agerande. Läs gärna den spännande berättelsen:

1 Kungaboken 18:16-39

Är Baal död?

Nej inget tyder på det. Tvärtom, om man studerar Baals aktiviteter och verksamhetsområden från dåtid till nu ser man vissa drag. Ibland syns att namnet Baal har betecknat olika former av gudomlig makt i strid med Israels gud. Vissa drag finns det.

I vår tid finns det riktiga Baalsdyrkare och man lär planera för att bygga ett nytt Baalstempel eftersom IS förstört ett antikt. Att Baal utövar inflytande över oss i kampen mellan det som är Jesu och hans fars vilja är nog otvetydigt. Inga kristna kan undgå att utsättas för Baals makt. Här kan vi förstås uttrycka oss olika och tro olika. Kanske har vi varit alltför rädda att i vår tid använda beteckningar och ord som kan anses vara nedsättande, ålderdomliga eller provocerande Men de präster i RKK som utsatt oskyldiga barn som sökt sig till kyrkans säkra famn och som utsatt barnen för pedofili, ja de prästerna har nog rätt tydligt engagerats i en stötande utsträckning av Baals makt. Men vi säger inte så. Vi säger att de är brottslingar, sexuellt avvikande och ger andra epitet. Kanske ser vi nu ett bärande tema utifrån det Första Budet; gudar vid sidan av Herren?

Fortsättning i kommande inlägg.

 

 

Det här inlägget postades i Debatt, Okategoriserade, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.