En annan slags fasta. Det gäller livet! Del 2.

Påskdagen idag. På tredje dagen då  han återkom från de döda. Kom till liv. Han hade lagts i en grav. Begravningen genomfördes noga enligt den judisk tradition. Den döda kroppen hade lagts in i väv. Massor med väldoftande kryddor omgav den döda Jesus. Flera människor var där och självklart genomförs den kroppsnära ritualen för en död av människor som ser att den döde är död.

Och sen, enligt skrifterna är han borttagen eller borta ur graven. Klädedräkten fins kvar men kroppen är borta. Trots försiktighetsåtgärder var han inte där. Hade någon tagit med sig den döde Jesus eller hade han försvunnit på annat sätt?

Frågan levde då, och lever än idag.

Hur kunde det som beskrevs ske? Var det enbart symbolik som en teologiprofessor brukar skriva. Eller realitet. Hur kunde en kärleksfull Gud låta sin son lida med Guds vilja. Nej Jesus mördades av en ockupationsarme av politiska skäl! Eller???

Varför behövde Jesus dö på korset?

Kunde Gud inte bara förlåta oss våra synder utan korset?
Bibelns svar är att vår synd är så allvarlig både för oss själva, omgivningen och Gud. Det går bara inte att släta över, förlåta utan anledning. Syndens lön är döden. Alla är syndare.
Vi klarar inte av att frälsa oss själva.
Även vi som lever försynt och inom lagen, även vi missar målet. Vi älskar inte Gud som vi borde, vi älskar inte vår nästa som oss själva.
Bibelns svar är att Kristus har burit vår synd på korset. Därför att Gud älskar oss så mycket och inte vill att någon ska dö. Kristus tog på sig syndens skuld, syndens straff, syndens konsekvenser – för att vi skulle få hans rättfärdighet. Han tog på sig  döden för att vi skulle få det eviga livet.

”Och liksom människan måste dö en gång och sedan dömas, så blev Kristus offrad en gång för att bära mångas synder.”(Hebr 9:27-28).

“Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid. Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade Herren på honom”(Jes 53:5, 6).

Johannes 3:16 säger: ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv”.

Men innebär inte korset död, mord och blodsutgjutelse?

Hur går det ihop med Guds kärlek? Korset handlar om att Gud såg hur ondskan hade fått greppet om mänskligheten. Gud såg till vår belägenhet och att vi inte kunde frälsa oss själva. Han grep själv in genom att sända sin son, som på korset undanröjde det som leder mänskligheten till död.

Kristus vann seger på korset.

Genom det som hände lät Gud besegra dödens makt, syndens makt, och djävulens makt.

Ett grundläggande bibelord som visar detta är Kolosserbrevet 2:13-15. Paulus skriver:

”Ni som var döda på grund av era överträdelser och er oomskurna natur, också er har han gjort levande med Kristus. Han har förlåtit oss alla överträdelser och strukit ut det skuldebrev som med sina krav vittnade mot oss. Det har han tagit bort genom att spika fast det på korset. Han har klätt av väldena och makterna och förevisat dem offentligt när han på korset triumferade över dem” (Kol 2:13-15).

I Galaterbrevet 2:19 utbrister Paulus att jag är korsfäst med Kristus och samma formulering förekommer i Romarbrevet 6:6-8 och 11-12: ”Vi vet att vår gamla människa har blivit korsfäst med Kristus, för att syndens kropp ska berövas sin makt så att vi inte längre är slavar under synden. Den som är död är förklarad fri från synden. Har vi nu dött med Kristus, tror vi att vi också ska leva med honom … Så ska också ni se på er själva: ni är döda från synden och lever för Gud i Kristus Jesus. Synden ska därför inte regera i er dödliga kropp så att ni lyder dess begär”.

Vi har dött med Kristus och vi har uppstått med honom.

“Kristus har friköpt oss från lagens förbannelse genom att bli en förbannelse i vårt ställe. Det står skrivet: Förbannad är var och en som är upphängd på trä. Så skulle välsignelsen som Abraham fått komma till hedningarna i Jesus Kristus, så att vi genom tron skulle få den utlovade Anden.” Galatererbrevet 3:13-14

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.