Aktuellt profetiskt budskap av pastor Martin Luther King. Författat i april 1963.

Baptistpastor och Dr. Martin Luther King

 1. Bakgrund

Ovan i tidigare tre inlägg har behandlats  kyrkans roll och kyrkoledares styrning kring Svenska missionsrådets policy. Det verkar som man på ledningsnivå hanterar “obehagliga” eller svårförklarliga ställningstagande  med en metod där de helt enkelt medvetet tonats ned. Denna metod visar på att man i verkligheten accepterat och stått upp för något som är ok och i linje med respektive kyrkas policy. Kardinal Aborelius har som enda ledare vågat ifrågasätta missionsrådets texter och värderingar. Att gå förbi och att inte våga konfrontera tron, bibeln med samtiden är inte entydigt. I fråga om klimatet där en förkrossande majoritet i samhället verka tycka lika tycker kyrkor än mer lika. Ifråga om vem människan är; kvinna eller man av födsel eller en social konstruktion tycker den politiska och mediala världen något, och Bibeln lär något helt annat. Då väljer kyrkans ledare att avvika från klassisk kristen tro. Lika uppseendeväckande är att det kristna missionsrådet ser abortkliniker som en del av sin kristna policy. “Kom till vår kyrkans abortklinik så löser vi dina problem med barnet i ditt livmoder”. Knepigt. Kvinnans rätt till sin kropp säger politiken och tydligen kyrkan som lämnar det av Gud skapade och älskade barnet åt ett annat öde.

Martin Luther King, välkänd baptistpastor lyfte fram det etiska dilemmat utifrån sitt uppdrag en slags profetisk kontext, Här nedan en kommentar och ett urklipp översatt.

2. Tankar och citat ur pastor Kings bok 

“EN HELT VÄRLDSFRÄMMANDE RELIGION SOM PÅ ETT KONSTIGT SÄTT DELADE UPP KROPP OCH SJÄL, DET HELIGA OCH DET SEKULÄRA.

Mats Selander skrev: Läser nu Martin Luther Kings “Letter from Birmingham Jail”. Han skriver om sin besvikelse över de “vita kyrkorna” som kritiserade honom. De menade att förtrycket mot svarta var en “social fråga” som inte hade med evangeliet att göra. Det är i mina ögon högintressant. Samma resonemang möter jag när jag talar om exempelvis abort.

Läs och begrunda Kings profetiska ord:

” mitt i en stor kamp för att befria vår nation av ras och ekonomiska orättvisor, har jag hört så många ministrar säga, :

” det är sociala frågor som evangeliet inte har något att göra med,” och jag har sett så många kyrkor omvandla sig själva till en annan religion som gör en märklig skillnad mellan kroppar och själar, det heliga och det sekulära.

Det fanns en tid då kyrkan var mycket kraftfull. Det var under den perioden som de tidiga kristna gladdes när de ansågs värdiga att lida för vad de trodde. På den tiden var kyrkan inte bara en termometer som registrerade idéerna och principerna i den populära opinionen; det var termostaten som förändrade samhällets seder.

Varhelst de tidiga kristna gick in i en stad blev den störd och samhället försökte omedelbart fälla dem för att vara ” rubbade av freden ” och “agitatorer.” Trots det fortsatte med den övertygelsen att de var ” en koloni av himlen ” och att man var tvungen att lyda gud snarare än människan. De var få men stora i sina engagemang. De var berörda av Gud på alla sätt och  förde fram ett slut på så forntida ondska som kunde yttras som  barnamord och gladiator tävlingar med kristna som slaktobjekt

Saker och ting är annorlunda nu. Den moderna kyrkan är så ofta en svag, ineffektiv röst med ett osäker röst.

Det är så ofta den av status quo. Kyrkans närvaro stör inte längre. I den genomsnittliga gemenskapen är kyrkan tröstade ej sällan med kyrkans ofta högljudda sanktion av att saker är som de är.

Men Guds omdöme är i kyrkan som aldrig förut. Om kyrkan i dag inte återtar den tidiga kyrkans offer, kommer den att förlora sitt autentiska uppdrag, förlora lojaliteten hos miljoner, och bli betecknad som en irrelevant social klubb utan nämnvärd betydelse för framtiden.”

Lg

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.