Motala baptist. En församling som växer och evangeliserar

Många kyrkor i Sverige tappar medlemmar. Svenska kyrkan mister väldigt många vilket kanske är naturligt utifrån dess historia med människor som helt utan kristen tro varit medlemmar av slentrian. Men det finns också många signaler på hur djupt troende kristna lämnar kyrkan på grund av liberalteologi och politiska utspel.

Equmeniakyrkan har också minskat antalet medlemmar högst påtagligt. Det finns många skäl därtill vilket inte skall belysas i detta inlägg.

Motala baptistförsamling tillhörde Svenska baptistsamfundet. När frågan om medlemsskap i den nya Equmeniakyrkan ställdes framför församlingen valde man att att ej gå in i den nya kyrkan. Istället är församlingen medlem i EFK.

Moatala baptist har haft en intressant utveckling som måste ses som oerhört positiv. Den rätt generella trenden av nedgång, åldrande medlemskader och minskat antal yngre har förbytts.

I avsikt att som glädjande förebild delge en baptistförsamlings möjliga utveckling kan följande inlägg ge god belysning. Ur Nyhetstidningen Inblick:

Christer Roshamn, pastor Motala baptist.

“Men på slutet av 1980-talet började en nedgång i församlingen. Under 20 års tid dalade antalet medlemmar rejält. Få kom till tro och döptes samtidigt som många av de äldre medlemmarna avled. Våren 2008 hade församlingen cirka 160 medlemmar.
– Det var en riktig tuff tid i församlingen. Vi hade halverat antalet medlemmar. Men de sista åren har de svängt. På tre år har vi döpt drygt 50 personer och bara i år har vi hittills döpt 25 personer. in i församlingen, de flesta av dem nyomvända, berättar Christer Roshamn som är pastor för församlingen.
Nu har församlingen åter passerat 250 medlemmar, varav många är tonåringar, unga vuxna och barnfamiljer från flera olika nationaliteter.”

“Ur  tidningen Världen idag

“Under Christer Roshamns tid i Motala har baptistförsamlingen fått uppleva ett starkt andligt skeende med både omvändelser, befrielser och helanden. Man har fått be med ett par hundra människor till frälsning och ungefär 130 har låtit döpa sig. Senast under förra veckan döptes fyra personer.

– Det har varit en fantastisk resa för både församlingen och mig, säger Christer Roshamn till Världen idag.

– Vi har fått smaka på Apostlagärningarna och vi har sett Gud hela och upprätta familjer. I november hade vi dop för en mamma och i samband med det blev hennes dotter omvänd. Hon döptes i går. Senare samma dag mötte även en ung muslim Jesus till frälsning, berättar Christer Roshamn. Annars har majoriteten som kommit till tro i Motala varit infödda svenskar som inte haft kontakt med någon kyrka tidigare.”

Två skildringar av skeenden i en dynamisk församling. Det finns flera som upplever liknande skeenden och som fått möta människors längtan och samtidigt ge svar på frälsningens möjligheter.

Gott.

L

 

Det här inlägget postades i Baptism, Evangelisation, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.