Ensamhetens resultat. Människor avslutar sina liv. Vem och vilka kan förebygga och hela det trasiga?

 

1. Bakgrund

Scanraff- Landets värsta klimatpåverkare. Miljöorganisationer protesterar och överklagar. Varför agerar inte kyrkan? Eller är det enbart det nära personliga ej mätbara som gäller för att det syns mer? Vem vet?

Många skriver om klimatfrågan. Många vill göra något för klimatet. Vår förstörelse av skapelsen pågår och ökar trots medvetenhet. Mexico city går mot ekologiskt sammanbrott. Tyskland och Polen använder kolkraft i betydande utsträckning. Bilförsäljningen minskar inte.Regnskogen förbrukas. Polernas is minskar drastisk. Fjälltoppar avisas. I Sverige godkänner myndigheter och politiker att Preem i Lysekil, ägt av en stenrik prins i diktaturens Saudi får fördubbla sina utsläpp. Sveriges mest klimatförstörande verksamhet får verka i många år och fördubbla sina klimat negativa utsläpp.

Samtidigt uppmanas enskilda att begränsa nyttjandet kretsloppets kossor. Volvo ägt av diktaturens kinesiska kommunistiska miljardärer för dock utöka sin verksamhet och det ses som positivt. Samtidigt  vet vi att miljöförstörningarna globalt får effekter för människors liv hälsa och livsmedelsförsörjning men som också leder till att människor dör.

2. Vill man bli “nöjdare” med sig själv? Eller..

Men kan min personliga livsstil och konsumtionsval påverka klimatet? Knappast inte på individnivå. Inte heller om alla människor i min församling, stad eller län gör sammalunda samtidigt som andra källor ökar sina utsläpp och resursförbrukning.

Ibland verkar det så att nyttigheten kanske ligger mest i att den egna självkänslan förbättras. Jag ser ut att göra nytta även om jag inte totalt sett påverkar helheten. Ett förbud mot att Preem får chans att fördubbla sina utsläpp skulle drastiskt förbättra helheten i ett nationellt perspektiv. Det skulle göra skillnad.

Kossorna kunde lugnt beta vidare och hålla naturen öppen. Men det krävs politisk kraft. Den kan jag påverka reellt. Här finns metodik och möjligheter för såväl församlingar som för enskilda. Alla i vårt land har möjlighet att välja och påverka beslutsfattandet, En slutsats kan vara att varje person måste fundera över hur vi prioriterar och använder våra möjligheter individuellt eller i samverkan med andra.

Kyrkliga protester i avsikt att begränsa eller förhindra det svenska godkännandet till utbyggnaden av landets värsta klimatmarodör har inte direkt märkts. Frågan är om det överhuvud taget förekommit. Om klimatåtgärder verkligen blivit mer än ord för att göra “talaren nöjd med sig själv” hade något sådant varit nödvändigt. Kristnas engagemang i partiernas politik är kanske en nyckelfråga.

3. Ensamhet, meningslöshet och åldrande…livsfarliga kombinationer

Ensamheten påverkar människor i hög utsträckning. Upplevelser av ensamhet och meningslöshet får med vetenskapligt tydlig evidens människors hälsa och livslängd..Att bli änka är i detta hänseende farligt. Att bli änkeman ändå mer farligt.

Självmordsfrekvensen band äldre avviker i förhållande till befolkningen som helhet. Antalet självmord per invånare för äldre män är mer än dubbelt så hög som för kvinnor.

Varje dag avslutar 4 människor själva sina liv i vårt land. Varje dag avslutar en äldre person sitt liv. Grunderna till detta är känslor av ensamhet, övergivenhet, meningslöshet och brister i fråga om vänskap och goda relationer.

4. Väntande möjligheter, “Öppet mål”

Det finns en betydande möjlighet för kyrkor och församlingar att göra skillnad för denna grupp av utsatta. Församlingarna har resurser men också kunskap och förmågor att erbjuda det som ofta är brister som driver negativa processer och ökad övergivenhet.

Det är yttest märkligt att denna fråga har så låg prioritet där vare sig planering, metodutveckling elller samordning bedrivs nationellt. Satsar kyrkoledningarna kraft och resurser, tjänstemän och ledningsinitiativ på detta? Tveksamt eller?

Personen på bilden har inget samband med texten. Men bilden med ensam äldre i kyrkbänk är inte unik i svensk kyrkokontext

Kanske är det mer politiskt korrekt att syssla med kravgurka, rättvisemärkt kaffe och marknadsföring av kossornas miljöskador, tågåkandets fördelar och thailandsresornas elände. Klimatfasta är “nyordet” för i år. (https://equmeniakyrkan.se/klimatfasta/)

och här SKR

https://www.dagen.se/sveriges-kristna-rad-uppmuntrar-till-klimatfasta-1.117106)

Men vi kan rädda liv också bland dem som byggt upp vårt land där kyrka, gemenskap och evangeliet faktiskt ger mening och hopp. Och mindre självmord och bättre hälsa. Eller hur?

Samtidigt som landets äldre har betydande problem och behov finns liknande psykiska tillstånd hos unga. I ett barnperspektiv finns också oändligt stora behov: se https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/darfor-okar-psykisk-ohalsa-bland-unga/

Det känns märkligt att inte prioritera en gemenskap/församlings arbete så att de mest utsatta får så mycket stöd och hjälp de behöver. Om man därtill  har en tro på att Herren och vill följa honom borde det ligga högst på prioriteringsagendan.

Lg

 

Underlag: Antalet suicid i Sverige i åldersgrupper i förhållande till antalet människor/100 000.

Ålder                                               Totalt                 Kvinnor             Män

Alla äldre än 15 år                            13,7                       8,4                       19,0

15-29 år                                             10,2                      6,6                       13,4

30-44 år                                            11,9                       7,2                       17,7

45-64 år                                            18,2                      10,2                       21,7

65-85 år                                          15,5                       8,9                         22,1

Äldre än 85 år                               20,5                       9,4                         27,7

 

Det här inlägget postades i Debatt, Ekumenik, Evangelisation, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ensamhetens resultat. Människor avslutar sina liv. Vem och vilka kan förebygga och hela det trasiga?

  1. Karin skriver:

    Den onde är så klart helnöjd. Dom kristna klimatfastar istället för att be och fasta för att människorna ska få möta den som kan ge hopp och bota all klimatångest. Så tragiskt ! Att kristna tappat bort gud & följer världen har jag ångest över. Så tragiskt när församlingen missar målet att visa på frälsaren världens hopp , och istället spär på klimatångest.
    Herre förbarma dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.