En kyrka och en församling som trodde på framtiden och vägrade nedläggning utifrån organisationstoretikernas föreställningsvärld

Baptistförsamlingen i Lidköping var inte stor vid tiden när baptistsamfundet integrerades i en ny kyrklig organisation som fick namnet Equmeniakyrkan. Den nya organisationens handläggare från huvudstad och regionexpedition såg då en unik möjlighet att avveckla baptistkyrkan och kapitalisera fastigheten som ligger precis mitt i centrum. En fastighet som bedömdes generera ett kapital till den nybildade stora organisationen. Kyrkan var kanske lite gammaldags i sin utformning men med ett väldigt centralt läge.

Spännande glimt av historia.

Den väldigt lilla församlingen och dess pastor från Vänersborg hade en annan kallelse för tjänst i Guds rike än den organisationsfolket från huvudstaden tänkt ut. Herrens uppdrag var att utveckla och troget tjäna med Guds ord för människor i Lidköping.
Fastighetsförsäljningen stoppades och evangelisationen kunde fortsätta. År för år sedan dess har den jättelilla församlingen vuxit med nya medlemmar och dopförättningar, Här finn nu regelbundna gudstjänster med många besökare.
Samverkan mellan Vänersborg och Lidköping har en historisk grund om samverkan som hållit i över 100 år. Församlingen bildades redan 1894. Under åren 1906 till 1910 var Lewi Petrhus baptistpastor och föreståndare.  Pethrus döptes i Vänersborgs baptistförsamling 1899. Han började därefter som baptistpredikant först i Norge och sedan i Bengtsfors innan han sökte in på Betelseminariet, 1911 lämnades Lidköping och Petrhus pastor i Stocholms 7:e baptistförsamling med namnet Filadelfiaförsamlingen. 1913 uteslöts beklagligt församlingen från samfundet och blev en känd del av svensk pingströrelse.  Petrus kontakter med Norge går vidare i det som är dagens verksamhet i såväl Vänersborg som Lidköping.Det sociala engagemanget som var en del av Petrhus kallelse finns också idag i Lidköping.

Lyssna på förkunnelse ifrån Lidköpings baptistkyrka

Lyssna på följande länk:

http://www.korset.se/media/lidkoping-predikan

 

Tron på uppdraget och Herrens kallelse.

Här nedan en glimt från utvidgat arbete för människor med särskilda behov. (Redovisat i facebbook.)

Baptistkyrkan Lidköping i stadens centrum

“Gudstjänst i Lidköpings baptistkyrka. (Urklipp från facebook)

Torsdagens gudstjänst i Baptistkyrkan, Lidköping kom att präglas av att Stiftelsens Lotsen i Lidköping. Lotsen är en stiftelse för att hjälpa människor, lotsa dem, att söka hjälp för sina missbruksproblem. Under dagen har man öppet hus och invigt en verksamhet i sina nya lokaler i Baptistkyrkans hus!
I den mycket välbesökta gudstjänsten sjöng lovsångsteamet och vi fick möjlighet att markera glädjen över det samarbete som Baptistförsamlingen och Lotsen har genom att från församlingen överlämna en Bibel som skall alltid finnas tillgänglig i Lotsens lokal.
Den dagliga ledaren för Evangeliesetret i Norge Trond Palmgren-Eriksen med fru Anita överlämnade blommor till Anna och Thommy Bergenwall som är initiativtagare och dagliga ledare för Lotsens arbete i Lidköping.
Sedan sjöng och predikade Trond i gudstjänsten som avslutades med att många sökte hjälp i förbön och många blev starkt berörda av det Gud gjorde i deras liv.
Tronds predikan kan du höra här:
http://www.unity.se/objfiles/16/PL181115_1310609336.mp3
(Kommer inom kort också som video på vår YouTube-kanal.)
/ Baa””

Herrens vägar är inte alltid våra och inte alltid dem man med god vilja försökt tänka ut i huvudstaden. Låt oss tacka Herren för det Han gör!

Utdrag från facebook /Lgb

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.