Första Mosebok 18 och elden då och nu

Del av den enorma elden som faller över Kalifonien 2018

I USA råder just nu en fruktansvärt eldkatastrof. SVT;s reporter kallar det för en katastrof av apokalyptisk art. Hundratusentals människor tvingas fly och en hel stad Paradise är omvandlad till aska.

I det kändistäta Malibu flyr kändisar som Lady Gaga och rader av superstjärnor från sina hem och för sina liv. De enorma villorna med sjöliknande pooler bryts ned till inget och lyxen är ändat till värdelös sot. De orter där livsstil, pengar, droger, sex och värderingar och lycka varit de yppersta i denna tidsålders karaktär omvandlas med en hastighet på nästan 60 km i timman till inget.

När man läser de otaliga reportagen från den hemska elden som skördar människoliv varje dag är det svårt att inte minnas vad Moseboken redovisar från händelserna kring två städer som trots varningar inte följt Herrens väg: Sodom och Gomorra. Berättelsen och personernas agerande och Herrens räddningserbjudande ger skäl till att transferera bilden från dåtid till nutid.

Elden över Sodom och Gomorra enligt en målares illustration

Sodom och Gomorra var två bibliska städer i anslutning till Döda havet. Israels Gud skulle i 1 Mos. 18:16-19:29 ha dränkt dem i eld och svavel, på grund av invånarnas bottenlösa syndighet, och brist på medkänsla för svaga och fattiga.[1] De två städernas namn har kommit att förknippas med synd.

Enligt berättelsen i Bibeln försökte Abraham förmå Gud att skona de två städerna och dess invånare med orden: “Vill du då förgöra den rättfärdige tillika med den ogudaktige? Kanhända finnas femtio rättfärdiga i staden?”

Texten fortsätter med att Herren gav med sig och lovade skona städerna om han funne femtio rättfärdiga där. Abraham satte då igång att pruta på siffran, och fick steg för steg ned den till tio rättfärdiga. Inte ens detta lilla antal torde dock ha kunnat påträffas i Sodom, för när Herrens båda änglar fått härbärge hemma hos Lot och hans familj, omringades strax huset av stadens befolkning som krävde att Lot skulle lämna ut änglarna. Man lät sig i sin argsinthet inte ens bevekas av Lots anbud att i stället prisge sina två ogifta döttrar i gästernas ställe, varpå änglarna förblindade angriparna och med milt våld förde Lot och hans familj ut ur staden, med bestämda instruktioner att inte se sig om.

Herren lät eld och svavel regna över Sodom och Gomorra, vilket förstörde både städerna och hela den bördiga slätten runt omkring. När Lots hustru trots Guds förbud vände sig om och såg mot städerna, säger berättelsen att hon förvandlades till en saltstod.

Enligt traditionen förknippas Sodom med homosexualitet, vilket ursprungligen troligen grundar sig i att invånarna ville våldta två män som var på besök hos Lot Denna tolkning förekommer redan i Bibeln och har förts vidare genom begreppet sodomi. Bibelorden kring detta finns bland annat i :Första Mosebok kapitel 19 och Judas 7

Elden drabbar USA i dessa dagar. Men är det så att det finns samband mellan Guds makt och såväl katastrofer som harmonisk lycka? Ja varje bibelläsare kan själv ta ställning till det.

Sodom är Sverige idag

Uld Christiansson och hans rockgrupp Jerusalem ger här såväl med sitt eget namn som musik ett profetiskt budskap. “Sverige är Sodom idag”.

Är det så och hur förhåller jag mig so kristen till det?

Lg

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.