Teologi och pastorsutbildning. Några enkla reflektioner utifrån ett inlägg av pastor Sven Nilsson.

Kort bakgrund

Nätverket Klassisk baptism och kristen tro skrev för en tid sedan två inlägg i tidningen Dagen om Equmeniakyrkans pastorsutbildning.  Den sker på den högskola som förut hette THS och som numera bytt namn till “Enskilda högskolan i Stockholm”.  (se:  http://www.ehs.se/) Man har flyttat undan teologin från huvudbeteckningen i  skolans namn.

Debattinläggen i Dagen väckte uppmärksamhet. Vi fick reaktioner av mycket positiv art, där enskilda kristna,  men också pastorer och teologer uttryckte sig  mycket positivt. Andra personer ansåg inläggen hemska och felaktiga. Tyvärr blev de läsarreaktionerna här på denna blogg knappt märkbara. I andra sammanhang har representanter från Equmeniakyrkan  framfört att debattinläggen sågs som ett påhopp på Equmeniakyrkan samt att inläggen saknade grund. Det som från kyrkoledningen kallas “Dialog i ögonhöjd” som skulle kunna utveckla verksamheten gäller inte utanför de gränser som organisationen anser gäller. Inläggen samt nätverkets slutsvar finns redovisat här. Se tidigare inlägg på Klassisk baptism. ( 8 augusti 2018)

Man kan ha olika synsätt kring mycket av kyrkoliv. Men åsikter eller kritik av något behöver alls inte betyda annat än att  det åsikterna belyser är något som skribenterna håller högt och känner som en oerhört viktig angelägenhet. Att möta olika åsikter kan inte vara fel. I tidningen Världen idag framförde pastor Sven Nilsson ett inlägg i samma fråga dock utan fokus på “Enskilda högskolan i Stockholm” fd THS. Utan att alls ta ställning till sakinnehållet följer ett sammandrag av Nilssons text. Teologiutbildning är uppenbart ett högaktuellt område. Av den anledningen redovisas hans åsikter nedan i ett sammandrag.

 

Kort sammandrag från inlägget i tidningen Världen idag

“De teologiska högskolorna har utvecklat en autonomi och självuppfattning som gör det svårt för dem att utbilda framtidens pastorer, skriver pastorn Sven Nilsson. Den som ska leda en församling behöver beröras av Ordet, menar han. Sverige är i akut behov av en bibelteologisk pastorsutbildning.

Sven Nilsson ifrågasätter pastorsutbildningen inom den frikyrkliga rörelsen. Han framhåller att numera vilar ofta utbildningen på ” den profana universitetskulturen” i högre grad än med församlingarnas behov som grund.

Ett akademiskt förhållningssätt är att distansera sig i förhållande till Bibeln som uppenbarelse,med dess anspråk på att förmedla sanningen om Gud, människan och verklighetens grund. I en sådan kontext reduceras bibelordet till ett objekt för kritisk granskning och överprövning då det i stället skulle få göra anspråk på trons lydnad.

I takt med att kristen tro ständigt problematiseras i en akademisk kontext förlorar Ordet sin betydelse som tilltal och dess anspråk neutraliseras till en form av religionskunskap utan kraft. När detta möter församlingen som förkunnelse blir predikan ett resonerande som inte tar Guds ”ja” på allvar. Detta är förödande för troslivet i våra församlingar.

En viktig del av pastorns tjänst är att förkunna Ordet som ett tilltal i den helige Andes kraft. Guds ord gör anspråk på att få tala för sig själv och att få ett rådande inflytande på våra liv i trons lydnad.

Att ständigt problematisera kristen tro och Bibeln är inte rätt väg att gå när man utbildar pastorer, menar Sven Nilsson. De som känner kallelsen att bli församlingstjänare kan naturligtvis förbereda sig på annat sätt utan att göra sig beroende av de etablerade högskolorna men detta kommer i förlängningen att skapa lojalitets- problem både för enskilda pastorer och för de lokala församlingarna som identifierar sig med sitt samfund.

Pastorsutbildningen är en ödesfråga för friförsamlingsrörelsen och för en trovärdig förkunnelse av Guds ord anser Sven Nilsson, pastor i Örebro.”(från Världen idag okt. -18)

lg

Det här inlägget postades i Debatt, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Teologi och pastorsutbildning. Några enkla reflektioner utifrån ett inlägg av pastor Sven Nilsson.

  1. Thomas Forslin skriver:

    Heja Sven Nilsson!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.