Stolta Spårvagnar växlar upp!

De sex färgglada spårvagnarna i regnbågsfärger väckte stort intresse när de körde runt i Göteborg under Pridefestivalen. Till nästa år får spårvagnarna ett innehåll också!

– Vi fick kritik för att våra tåg inte tog passagerare och många upplevde det mest som ett färgglatt inslag i stadsmiljön. Nu vill vi bokstavligen ge satsningen ett rikare innehåll och tydligare föra fram de värderingar vi står för, säger Inge Gnissel, chef för Spårvagnsbolaget. Vagnarna kommer att fyllas med de budskap om alla människors lika värde som är typiska för Pridefestivalen, säger Gnissel.

Den första röda vagnen som går som ett stolt lok i tåget kommer att behålla sina målningar i form av en stor orm som fyller långsidan samt en blomma som ser ut som ett kvinnligt könsorgan längst fram. – Ormen är en symbolik för det onda men vi behöver lära oss att älska det onda också och allt som finns i naturen. Ormen är inte bara ond utan sexig också och det onda kan ge en kick i livet säger konstnären Ebony Ivory som målat vagnen. Larry Växelström, VD för Väs-trafik berättar om hur turerna gått: – Det kvinnliga könsorganet längst fram startade faktiskt en jämställdhetsdebatt i vår organisation, särskilt utifrån motiveringen ”en blomma älskar att visa upp sig”. Det är ju nästan lite sexistiskt och jag som man kanske också vill visa upp mig.

Den röda vagnen kommer att ha fördragna fönster och erbjuda praktiska pröva-på-aktiviteter inom BDSM. Passagerare erbjuds att slå, binda, skära, droga och strypa varandra till medvetslöshet för en större sexupplevelse under handledning av erfarna ledare. Naturligtvis sker allt med den stora integritet och inbördes omsorg som kännetecknar BDSM-världen. – Det är mycket i livet som är farligt och som man kan dö av, till exempel spårvagnar eller strypsex, men sånt som är farligt kan också ge fina minnen för livet, säger Växelström.

Foto: West Pride

Den orange vagnen kommer att erbjuda en guidning kring alla de 63 kön och könsidentiteter som RFSU har kategoriserat. I vagnen finns mängder av kläder och utstyrslar där man kan få prova olika stilar som är typiska för de olika könsidentiteterna. – Vi rekommenderar ju alla att testa ett nytt kön minst en gång i månaden, så att man verkligen kan hitta hem i sig själv säger Hans Trans, dysforiinspiratör på RFSU.

Den gula vagnen kommer att ha djurens sexliv som tema vilket är ett mycket vanligt tema i Pridefestivalerna. -Vi tycker att djurens sexliv är så oerhört relevant för HBTQ-personer så vi försöker alltid ha med så många aktiviteter som möjligt säger Pippi Fogel, exhibitionist vid Naturhistoriska Museet. Den gula vagnen kommer att fyllas med 400 000 bin som släpps fria i vagnen. Passagerarna får skyddskläder vid ingången och möjlighet att utforska bisexualitet på nära håll.

I den gröna vagnen kommer föreläsare från RFSL att bokstavligen hålla en rullande normkritisk föreläsning där passagerarna kan lyssna så länge de önskar eller höra föredraget gång på gång. Föreläsningen kommer att handla om allt det skadliga samhället drabbas av genom att de flesta växer upp med endast två heterosexuella föräldrar som lever i ett troget förhållande där barnen får alldeles för mycket trygghet och stabilitet med sig i livet. – Världen är så genuint trasig och komplex så det finns nästan inget skadligare än att barn får en trygg och begriplig uppväxtmiljö och tror att livet kan bli så, säger Inga-Norma Kriterius, destabilisator vid RFSLs avdelning för normupplösning. – Könsdysforin och den psykiska ohälsan bland ungdomar ökar ju kraftigt nu så vi ser att vi har stor framgång med vårt budskap, säger Inga-Norma.

När man lyssnat på föredraget kan man hoppa över till den blå vagnen och lyssna på personliga och hemska vittnesbörd från människor som fått traumatiska upplevelser genom heteronormen, trohetsnormen, tvåsamhetsnormen och andra traditionella synsätt i samhället. – Jag höll på att fastna i ett tryggt heterosexuellt förhållande, vittnar en tjej, men nu har jag äntligen förstått värdet av att alltid leva ensam och bara ha korta ombytliga relationer av alla möjliga slag och med olika antal personer. – Det är något jag verkligen önskar mina barn också och kanske kan man testa att byta barn med andra ibland, funderar hon. Den femte vagnen kommer att bli ett kraftfullt statement för att alla företeelser inom HBTQIAKPMLRXYZÅÄÖ-världen är goda och att den som har minsta invändning kränker HBTQ-personer mänskliga rättigheter och är emot alla människors lika värde.

Den sista vagnen, vagn sex, är Queervagnen. Queer betyder ju knäpp och där kommer allt tänkbart som anses udda, konstigt och annorlunda inom den sexuella världen att samlas upp och stolt visas upp inför omvärlden. – Vi vill göra vagn sex till en plats för fullkomlig lössläppthet och personlig frihet och i den vagnen är allt tillåtet, så länge man inte skadar varandra mycket, säger Querinius Lost, projektledare vid Förvirringsakademin. Vi kan knappt bärga oss för alla extrema och udda saker som kommer att hända i vagnen, säger Lost. – Det känns fantastiskt att samhället och det offentliga Göteborg ställer upp så reservationslöst på alla våra queera budskap och Stolta spårvagnar är ett underbart tillfälle att visa upp allt extremt som vi står för, avslutar Querinius.

Reporter

Det här inlägget postades i Äktenskapet, Debatt, Okategoriserade, Samhällsfrågor. Bokmärk permalänken.

1 svar på Stolta Spårvagnar växlar upp!

  1. Karin skriver:

    Fruktansvärt! Vem som helst borde inse vad Pride står för när de läser detta. Detta kan väl inte vara sant?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.