Ytterligt märklig utmärkelse beslutad med stöd av Equmeniakyrkan.

Dr och fredspristagare och baptistpastor Martin Luther King

Equmeniakyrkan, kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd delar ut ett pris till person som särskilt uppmärksammats för sina insatser i pastor Kings anda.

För 2018 har Fatemeh Khavari blivit den person som kyrkan SKR och kristna fredsrörelsen gett priset,

Kyrkan skriver att hon har blivit “talesperson för Ung i Sverige har  genomfört ickevåldslig kamp med dialog och rättvisa som riktmärke och visat på styrkan i att möta hat med kärlek. Genom en sittstrejk som började på Mynttorget i Stockholm mobiliserade Ung i Sverige och Fatemeh unga ensamkommande i kampen att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Fatemeh har med sitt ledarskap lyckats hålla samman en snabbt växande rörelse. Trots hat står hon upp för dem som behöver det mest, de som tidigare inte haft någon röst – i sann Martin Luther King-anda.”

– Jag känner mig stolt och får väldigt stor styrka av det här priset för att fortsätta kämpa för allas lika värde, säger Fatemeh.”

Fatemeh Khavari Martin Luther King priset 2018

Fatemeh blev medialt känd i samband med demonstrationer på söder i Stockholm gällande afghanska barn/ungdomar/vuxna som inte fått uppehållstillstånd i Sverige.

SVT, uppdrags granskning, Janne Josefssons, intervju med pristagaren

Uppdrag granskning och Janne Josefsson gjorde ett reportage om strejken och händelsen. Så här skriver SVT i text kopierad från SVT:

“Fatemeh Khavari:

“De skickar människor direkt till döden. Säkert till döden.”Allt fler afghanska ungdomar väntar nu på att bli utvisade och frågan har blivit allt mer infekterad och politiskt känslig för Sverige, ett humanitärt land. Och allt fler protesterar mot besluten.De skickar människor direkt till döden, säger Fatemeh Khavari. Hon är en av flera talespersoner för Ung i Sverige, som bildades av en grupp unga afghaner för att protestera mot utvisningarna. Som 17-årig ung tjej sticker hon ut bland alla killar. Fatemeh Khavari kom till Sverige för två år sedan och har själv uppehållstillstånd.”

Janne Josefsson SVT Uppdrag granskning

Jag såg intervjun mellan Janne Josefsson och pristagaren. Josefsson gav sig inte med första svaren och utsagorna utan fick fram en annan bild av verkligheten än den pristagaren fört fram om risken att dödas. Så här lät intervjun.

Janne Josefsson: “Jag måste fråga om det här som du sagt, och även andra säger: Att skulle de här skickas tillbaka så skickas de till döden?

Säkert till döden, säger Fatemeh Khavari.

Janne Josefsson; Säkert till döden – hur många av dem som har sänts tillbaka har dött?

Pristagaren: – Ska jag ge dig statistik?

Janne Josefsson: Ja, eftersom du säger att det är säkert att de kommer att dö.

Pristagaren: – Jamen, är döden bara fysisk? Som jag ser det är det inte bara fysiskt, det är psykiskt också.

Janne Josefsson: Så det är inte döden i den bemärkelsen att de dör?

Pristagaren:Alla dör psykiskt. Alla, alla, det spelar ingen roll. Alla dör psykiskt, säger Fatemeh Khavari.

Motivering till priset enligt Sändaren

Den kyrkliga juryn motiverar priset så här enligt tidningen Sändaren:

Prisjuryn  motiverar priset såhär: “Som talesperson för Ung i Sverige har Fatemeh Khavari genomfört ickevåldslig kamp med dialog och rättvisa som riktmärke och visat på styrkan i att möta hat med kärlek.” Grattis Fatemeh!”

Kommentar

Martin Luther King har betytt otroligt mycket för väldigt många människor i många olika länder. Det är ju väldigt positivt att vi i Sverige skapat en möjlighet att uppmuntra personer som verkat i Kings anda. Att hantera asylsökningar är ingen lätt uppgift. Det är sannolikt så att såväl svenska myndigheter som domstolar kan ha fattat felaktiga beslut på tvivelaktiga eller bristande grunder. Det kan också vara så att sökande i ambitionen att få stanna i Sverige inte riktigt berättat allt om bakgrunden. Det är inte bra men begripligt. Att som kollektiv företrädare, Talesperson, för en grupp glida så anmärkningsvärt på formuleringarna är inte ett dugg förtroendeingivande. Att det är så att enskilda skickas direkt till döden av svenska domstolar är ju ett oerhört påstående som tyder på att lagstiftningen systematiskt trängts utan. Pristagaren omvandlar sen utsagan till “psykisk död” för många. Människor i vårt land som är flyktingar eller vanliga svenska medborgare oaktat födelseland kan uppleva tider av alienation och misslyckande där begreppet psykisk död kan ställas i motsats till livsglädje och livskraft och mod. Den prisbelönade aktivisten har inte”sålt in” sitt budskap med sanningen som första ledstjärna.

Juryns val 2018 känns rätt obegripligt. Det är säkert så att pristagaren inte uppmanat till aktivt våld. Där är ju juryn och kyrkan rätt ute.

Att skapa förtroende för en rättvis handling eller protest som skall belönas borde kanske innehålla lite fler moment av koret sanning. Först när den synnerligen garvade reportern Josefsson ställde flera motfrågor visade det sig att pristagaren gått ut med ett budskap som inte var sant utifrån normal ordförståelse. Fatemeh mötte först sanningen när hon pressades att ange ett ändrat innehåll i meningen: “De skickar människor direkt i döden”  Det känns lite som att priset har fått en fadd bismak.

Det finns så många människor i vårt land i och utanför våra kyrkor som gör fantastiska insatser varje dag för att ge våra flyktingar och emigranter ett bra liv, människokärlek, omsorg och integration i kyrka och samhälle.

Kanske kunde Equmeniakyrkan SKR m,fl. flytta blicken från Medborgarplatsen, Mynttorget, Hornstull eller  möjligen Bromma och “komma ut” ur den mediala och “politiskt korrekta” världen. Kanske kan man då finna att det finns personer eller grupper som med uppriktighet och sanning i allt lever och försöker verka i pastor Kings anda.

Fatemeh lever i en kontext där glidande mellan olika utsagor kan vara skillnaden mellan liv här eller liv där. Därför kan man inte döma henne som enskild person. Men det finns ett avgörande steg mellan att kämpa för sitt eget liv och kämpa som talesperson för många. Där är sanningen det bästa vapnet. Också mot de orättvisor som finns i vårt samhälle.

Equeniakyrkan, Kristna Freds och SKR borde fundera över om det var värt detta som ett hedrande av Kings minne.

LG

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ytterligt märklig utmärkelse beslutad med stöd av Equmeniakyrkan.

  1. Sigvard Svärd skriver:

    Det är sant att Martin Luther King steg fram som en hjälte för folket i USA med svart hudfärg, men hur mådde hans fru under tiden på grund av hans många otrohetsaffärer? Men sådant ses väl inte som en stor brist i sammanhanget…

  2. admin skriver:

    Självfallet är det en försvårande omständighet om så var fallet och att dessa uppgifter var korrekta.
    Fru King har såvitt bekant är förvaltat det ideologiska arvet alldeles utomordentligt.
    Vi får vila i att det är bara Herren som dömer och som i sin relation med pastor King hanterade hans liv./LGB

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.