Olika mått och samhällets värderingar

Skolavslutning i kyrkan och kristna symboler och den blomstertid nu kommer. Tveksamt inslag i samhällets ögon då barn kan påverkas av religionen på ett sätt som strider mot vår lagstiftning

Trädgårdsfynd och tillåten skolsymbol

 

 

 

 

 

“Halloween betyder alla helgon afton. Men traditionen sträcker sig tillbaka till förkristen tid och firades ursprungligen till den keltiska dödsguden Samhains ära.

För de gamla britterna, det keltiska folket som bebodde de brittiska öarna vid vår tideräknings början, var den 31 oktober också sommarens sista dag. Dagen fungerade därför som en nyårsdag och markerade sommarens slut och vinterns början. Det var dagen då naturen ‘dog’ och då boskapen skulle drivas hem från betesmarkerna.

I äldre tider trodde man att det var många onda väsen i farten den här natten. Druiderna (prästerna) rådde därför folk att släcka sina hushållseldar och istället tända dem igen med en särskild beskyddande eld som druiderna själva skapat. Därutöver hände det också att folk klädde sig i djurhudar för att skydda sig och skrämma iväg allt otyg som flög eller vandrade omkring den här natten.”

En kvällspromenad runt i kvarteret där jag bor är just nu innan adventstid en stund av stillhet i rätt mörkt trädgårdslandskap.

Nu en tid före advent  är det tämligen mörkt ute, Vid advent tänds massor av ljus i trädgårdar, på husfasader och balkonger. Butikerna har laddat upp för ljusslingor i oändliga mängder. Omsättningen kommer att öka och förebådar säsongens största lyft med den enorma julklappskonsumtionen,

Men nu i de mörka trädgårdarna hittar jag små ljusglimtar. I allt fler trädgårdar finns allt fler pumpor i grälla färger dekorerade som spökliga monster. Inuti dess grinande tomma ögon och munnar flämtande ljus. Allehanda symboler finns därtill för kropp och trädgård.

Döds symbol, onda andas tecken. Kul läskigt lekattribut för förskola och skola

Harmlöst eller?

Visst kan an förstå kittlingen när det som är otäckt möter vardagen. Men möter vi grunden i  “firandet” är det faktiskt en dödsgud som hyllas. Därtill såväl i historien som nu: onda makter och spöken.

Drivkrafter idag

Halloween är ett modernt fenomen i Sverige och lanserades i mitten av 1990-talet i den svenska detaljhandeln. Idag omsätter den svenska handeln en miljard om året på försäljning av halloweenprodukter!

  • Efter julfirandet kommer halloween som den mest kommersiella dagen i USA.
  • 86% av amerikanarna dekorerar sina hus till högtiden.
  • I Sverige är halloween en omstridd högtid. Många anser att man vanärar de döda medan andra tycker att högtiden kan vara pedagogisk för barn då de lär sig att prata om döden.

Kommentarer

Självfallet finns i Bibeln ingen text om Halloween. Paulus skriver så här i en fråga som inte berör halloween men som ger mig som läsare viss vägledning. Nu gäller svaret i sig offer och att  fysiskt äta av offer men i överförd betydelse är texten betraktansvärd;

“har inte de som äter av offren gemenskap med offeraltaret? Vad vill jag säga med detta? Att det som offras till avgudar är något i sig eller att avgudar är något? Nej, men att det som de offrar offrar de åt demoner och inte åt Gud, och jag vill inte att ni skall ha gemenskap med demonerna. Ni kan inte dricka både ur Herrens bägare och ur demonernas bägare, inte äta både vid Herrens bord och vid demonernas bord. Eller skall vi väcka Herrens svartsjuka? Är vi starkare än han?”

Visst kan man tycka att läskiga masker och pumpor som lyser upp i trädgården är lite trevligt i svenskt mörker. Visst förstår man att handeln vill omsätta en miljard kronor till utöver julkommersen. Men i botten handlar ju aktiviteterna om något annat. Antingen kan vi förneka den onda världen. Den finns inte. Eller så öppnar vi vårt medvetande för att det bibeln ger oss kunskap om de facto finns. Bara för att tiden går försvinner inte dyrkandet av dödsguden. Ny läggs en annan avgud till ; Mammon och lust att tjäna pengar för egen vinning.

Dessa krafter dyker inte upp som åskväder eller jordbävningar. De omvandlar idag inte städer och människor till fysiska saltstoder. Nej det kan faktiskt vara så att makterna, ondskans lakejer, antar just lekfullhetens väsen. Strategiskt och finurligt uttänkt helt enkelt. I grunden finns ju firandet kvar och onda andar handlar det om även om de ser äckligt lustiga ut.

Men en viktig fråga finns ju med i sammanhanget. Det är  principen av den svenska statens negativa hållning till att fira skolavslutning i en kyrka. I kyrkan finns ju kristna symboler som kors och där sjungs psalmer. Man beder Fader vår. Dessutom en sk barnabön:  “Gud som haver barnen kär”. Det kan uppfattas som exkluderande och kränkande.  Men Halloween symbolen, dödsgudens och de onda andarnas insignier får såväl tillverkas i förskolan som pryda och aktiveras i det offentliga rummet. Vad säger det mig om vilka makter som rör sig runt i min vardag.

Och grannens av barnen producerade figurer lyser upp mörkret, Måste man fundera över sådant eller…?

LG

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.